• De4e op LinkedIn
  • De4e op Facebook
  • De4e op Twitter
Schrijf je hier in voor mijn prikkelende
nieuwsbrief (1 x per mnd)
Bevestig na het aanmelden uw aanmelding per mail.
E-mailadres
Naam

Waar vind je succes in deze onrustige tijden?

 Waar vind je succes?

Op dit moment zijn het uitdagende tijden voor de meeste mensen. Veel onrust en veranderingen op veel vlakken. En een groot deel van de mensheid houdt niet zo van veranderingen, zeker niet als deze niet zelf gekozen zijn, maar wel van succes. Hoe is dat voor jou?

Waarschijnlijk wil je succes én een comfortabel leven. Vraagje: waar vind je succes? Succes vind je alléén buiten je comfortzone.  Helaas.  Of gelukkig…..?

In je comfortzone is het prettig gedijen. Je comfortzone is een toevluchtsoord. Het is fijn als je precies weet wat je moet doen op je werk en dat doe je ook.  Wat je kent en waaraan je gewend bent voelt vertrouwd, of het nou het beste werkt of niet.

Iets anders aanpakken betekent je veiligheid doorbreken en dat voelt onwennig. Angst voor controleverlies of afgaan houden een mens makkelijk in de schijn veiligheid. We zijn nou eenmaal geneigd om te ontwijken wat ongemakkelijk is.

Buiten je comfortzone bevindt zich nogal wat. Zelfs meer dan binnen je comfort zone. En om daarheen te gaan moet je een goede reden hebben daarheen te gaan. Want veiligheid trekt. Als er niets is wat je wenkt, blijf je waar je bent. Wat je wenkt zijn je kriebels.

Kriebels:

Onderzoek je kriebels; het zijn vermomde wensen die werkelijkheid willen worden.

Ga er voor en geef niet op omdat je denkt dat het toch nooit kan want anders wordt die gedachte bewaarheid: Als je denkt dat je het kan, is het waar en als je denkt dat het niet kan, is dat ook waar.

Weinig mensen houden van de onzekerheid en de mogelijkheid af te gaan. Ze zijn bang om voor gek te staan of om zich weer een starter te voelen. Maar als je nooit onzekerheid toelaat in je leven word je star en krijg je een klein wereldje. Door voornamelijk te gaan voor veiligheid ontneem je jezelf de bevrediging die een (nieuwe) ervaring je kan schenken. Een comfortzone is soms een warm bad, maar ik kom ook mensen tegen die er in zitten als in een keurslijf: het werk kan maar op 1 manier worden gedaan, de lunchtijd op die tijd en die manier is heilig, en trainers worden benaderd vanuit angst en weerstand.

Buiten je comfortzone

Als je buiten je comfortzone gaat leer je dingen (over jezelf en over levenswetten) die je anders nooit geleerd had en niemand je ooit meer af kan pakken. Toen ik een jaar in de USA ging wonen had ik geen idee wat ik tegen ging komen en tot op de dag van vandaag heb ik dingen geleerd die niemand me meer afpakt en die ik nog dagelijks gebruik (mn door ervaren te hebben dat alles wat je als Nederlander gewoon vindt, niet noodzakelijkerwijs gewoon is, laat staan de beste manier om iets te doen)

Voordelen van iets nieuws doen: Iets nieuws doen vergt al je aandacht omdat het ongewoon is. Hierdoor blijft er weinig ruimte over voor gepieker. Bovendien is het goed voor je creativiteit. Door iets nieuws te doen voel je dat je leeft.

Niemandsland

Nadeel van iets nieuws doen: Tussen een oude gewoonte en de nieuwe manier van doen zit niemandsland. Een plek die je ongemakkelijk doet voelen omdat je iets niet beheerst. Maar er is geen andere manier om wensen te verwezenlijken. Juist in niemandsland ontstaat vanuit niets, iets. Iets van waarde. Er is eerst onrust en dan pas komen de ideeën, inzichten, de doorbraak.

Kortom, we moeten ons voldoende behaaglijk voelen om fijn te leven, maar als we ons té behaaglijk voelen dan worden we bang voor verandering en uiteindelijk sterft er iets essentieels af. Een leven dat uit teveel werk bestaat, put het lichaam uit, maar een leven dat te weinig inspanning vergt ondermijnt de ziel.

Failing forward

Failing forward is juist het devies; leef voluit, doe dingen goed en maak fouten (als je geen fouten maakt leef je te veel in je comfortzone), heb zelfreflectie, herijk en gá weer ergens voor. Bedenk wat je werkelijke verlangens zijn als de mogelijkheden onbeperkt zouden zijn. Visualiseer het. Als je al niet kan fantaseren over je gewenste toekomst, dan wordt het zeker geen werkelijkheid.

Als je nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn (Astrid Lindgren).

Zoals gezegd aan het begin: Durven is even je evenwicht verliezen, maar niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen.

Heb jij wensen die je werkelijkheid wil maken en kan je daar een goede coach bij gebruiken, klik dan hier.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Blog, Uitgelicht. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.

© 2018 De4e.nl - Alle rechten voorbehouden.